· 

Basis Boekhouding

Eenmanszaak

Je bent ZZP'er en je hebt een eenmanszaak. Bij een eenmanszaak worden er niet zoveel eisen aan de administratie gesteld. Je mag het allemaal in een schriftje of in een spreadsheet bijhouden. Het is ook niet nodig om een zogenaamde dubbele boekhouding met debet- en creditboekingen bij te houden en het gebruik van een boekhoudprogramma is niet vereist.

 

Maar als eenmanszaak ben je belastingplichtig voor de inkomstenbelasting en meestal voor de omzetbelasting. De belastingdienst wil redelijk snel kunnen controleren of je de BTW en de winst goed berekent en goed aangeeft. Je administratie moet duidelijk en volledig zijn en dus stellen ze wel een paar eisen aan je administratie. Als je je administratie niet op orde hebt kan de belastingdienst besluiten om zelf de omzet en de winst vast te stellen. Daar kan je dan bezwaar tegen maken, maar dan moet jij aantonen dat de vaststelling van de belastingdienst niet klopt. En dat is een hoop gedoe en een hoop zenuwen die je maar beter kunt vermijden.

 

En natuurlijk is het voor je zelf ook wel belangrijk om je financiën een beetje goed op een rijtje te hebben. Je wil er niet pas na zes maanden achter komen dat je nog geld van klanten tegoed hebt. Of dat je veel meer uitgeeft dan je verdient. Of dat er nog stapels onbetaalde rekeningen liggen terwijl je denkt dat je lekker bezig bent. Gelukkig is het niet zo moeilijk om een eenvoudige administratie op te zetten.

 

Inkomsten en uitgaven

Bij je bedrijf komt er geld binnen en gaat er geld uit. Dat kan handje-contantje of via de bank. En dat moet je ergens bijhouden. Je mag alle inkomsten en uitgaven best in hetzelfde overzicht zetten maar dat wordt een beetje onoverzichtelijk. Daarom maken de meeste bedrijven twee overzichten: Een voor de contante inkomsten en uitgaven en een voor de inkomsten en uitgaven via de bank. Een overzicht van de kas en een overzicht van de bank. Of een Kasboek en een Bankboek.

 

Inkopen

Voor je bedrijf heb je allerlei dingen nodig en die moet je inkopen. Voor je administratie heb je van elke inkoop een kassabon of liever een factuur nodig. Van deze kassabonnen en facturen kan je een overzicht maken. Dat overzicht heet het Inkoopboek. Om het simpel te houden kan je in je overzicht van de inkopen ook bijhouden welke facturen je betaald hebt. Op die manier heb je in je Inkoopboek ook een overzicht van de nog te betalen facturen.

 

Verkopen

En als alles goed gaat dan heb je klanten aan wie je dingen verkoopt. Meestal moet je je klant hiervoor een factuur sturen. Een overzicht van je verstuurde facturen heet het Verkoopboek. Als je niet voor niets wilt werken is een overzicht van de nog niet betaalde facturen ook wel handig. Dat kan je ook in het overzicht van de verkopen bijhouden als je bij elke factuur de betaaldatum zet. 

 

Samenvatting

En zo weet je met vier overzichtjes alles over je geldstromen, contant en via de bank, over je ontvangen facturen en wat je nog moet betalen, en over je verstuurde facturen en wat je nog moet ontvangen.

 

Het is dus niet zo moeilijk om een eenvoudige administratie op te zetten. Je moet alleen even weten hoe. En dat weet je nu dus kan je het zelf doen.

 

 

 

 

| Basis Boekhouding