· 

Cookieverklaring

Privacy

Je bent ZZP’er en je hebt een eenmanszaak. En je hebt een website. Dan heb je waarschijnlijk ook cookies. En daar moet je iets mee. Of niet. Dat hangt er een beetje vanaf.

 

Een cookie is een bestand met gegevens van de bezoeker van jouw website. Dat kunnen allerlei gegevens zijn. Bijvoorbeeld het gegeven dat de huidige anonieme bezoeker een pagina van jouw website bezocht heeft. Of de naam en het adres van de opeens niet meer zo anonieme bezoeker. Het eerste voorbeeld heeft niet zo veel met privacy te maken. Het tweede voorbeeld natuurlijk wel.

 

In je privacyverklaring moet je duidelijk vertellen hoe je met de persoonsgegevens van je relaties omgaat. En als jouw website persoonsgegevens in cookies bewaart, dan moet je dat ook in je privacyverklaring vermelden. Of in een aparte cookieverklaring. Een cookieverklaring voor een eenvoudige website zonder veel toeters en bellen is niet zo moeilijk . 

 

Functionele cookies

Er zijn verschillende soorten cookies. Sommige cookies worden gebruikt om de website beter te laten werken. Je website heeft namelijk geen geheugen en soms is het wel handig als pagina 2 van je website weet wat de bezoeker op pagina 1 heeft gedaan. Daarom slaat pagina 1 wat gegevens op in een bestand op de computer van je bezoeker. Zo kan pagina 2 die informatie weer gebruiken. Dat is wel handig want anders moet je bezoeker bij elke pagina weer opnieuw dezelfde informatie invullen. 

 

Dit soort cookies zijn functionele cookies. Deze cookies worden ook wel technische cookies genoemd. Functionele cookies worden gebruikt om de gegevens van het huidige bezoek vast te leggen. Vaak worden deze cookies bij het verlaten van de webpagina weer verwijderd.

 

Functionele cookies gebruiken in de regel geen persoonsgegevens. Die heb je ook niet nodig voor een goede werking van je website. Daarom vallen de functionele cookies niet onder de privacywetgeving. Je hoeft het gebruik van functionele cookies niet te melden en je hoeft de bezoeker van je website niet om toestemming te vragen. Maar het mag natuurlijk wel en misschien is dat wel zo netjes. 

 

 

Functionele cookies

[MIJNBEDRIJF] gebruikt technische en functionele cookies. Een cookie is een klein tekstbestand dat bij je bezoek aan mijn website wordt opgeslagen op jouw computer, tablet of smartphone. De cookies die ik gebruik zijn noodzakelijk voor de technische werking van de website. Ze zorgen ervoor dat de website naar behoren werkt en onthouden bijvoorbeeld jouw voorkeursinstellingen. De cookies die ik gebruik bevatten geen persoonsgegevens.

  

 

Analytische cookies

Je bent ZZP’er en je hebt een eenmanszaak. En je hebt een website. En natuurlijk wil je die website steeds beter maken. Dan is het wel handig om wat van het bezoek aan jouw website te weten. Hoeveel mensen bezoeken je website, hoe lang blijven ze op je website, wat vinden ze leuk op je website?

 

Analytische cookies zijn cookies die anonieme gegevens van de bezoekers aan je website verzamelen. Deze cookies verzamelen dus geen persoonsgegevens. Daarom vallen analytische cookies niet onder de privacywetgeving. Je hoeft het gebruik van analytische cookies niet te melden en je hoeft de bezoeker van je website niet om toestemming te vragen. 

 

Bijna iedereen gebruikt Google Analytics om het bezoek aan een website te analyseren. Google Analytics werkt ook met cookies. En dat is geen probleem zolang het om analytische cookies  gaat. Geen persoonsgegevens, geen probleem.

 

Maar Google Analytics registreert ook het IP-adres van de bezoeker aan je website. En een IP-adres is mogelijk naar een persoon te herleiden. Daarom is een IP-adres volgens de privacywetgeving een persoonsgegeven. 

 

En dan gaat het opeens niet meer over analytische cookies maar over tracking cookies. En het gebruik van tracking cookies moet je wel melden. En je moet je bezoekers vooraf om toestemming vragen.

 

Gelukkig is er een manier om de IP-adressen die Google Analytics verzamelt af te korten. Je kunt Google vragen om het laatste deel van de IP-adressen te vervangen door nullen. Op die manier is het IP-adres niet meer naar een persoon te herleiden en is het niet langer een persoonsgegeven.

 

Het afkorten van de IP-adressen is niet heel eenvoudig. Maar met de handleiding van de Autoriteit Persoonsgegevens is het wel te doen. Als je de IP-adressen afkort dan kan je de volgende verklaring over analytische cookies gebruiken. Anders moet je je bezoekers uitleggen dat je tracking cookies gebruikt.

 

Analytische cookies

[MIJNBEDRIJF] gebruikt analytische cookies om bezoekersstatistieken te verzamelen. Gegevens zoals de webpagina’s die je bezoekt en de duur van je bezoek worden door [MIJNBEDRIJF] met Google Analytics gedeeld. 

 

[MIJNBEDRIJF] deelt ook je IP-adres met Google Analytics. [MIJNBEDRIJF] heeft Google verzocht het laatste deel van je IP-adres te verwijderen. Na deze afkorting is je IP-adres niet meer naar jou te herleiden. Het afgekorte IP-adres is daarom geen persoonsgegeven. [MIJNBEDRIJF] deelt ook geen andere persoonsgegevens met Google.

 

[MIJNBEDRIJF] en Google hebben een overeenkomst voor de verzameling en verwerking van de bezoekersgegevens afgesloten. Volgens deze overeenkomst mag Google de gedeelde gegevens alleen voor de bezoekersanalyse gebruiken. Google mag de gedeelde gegevens niet met andere gegevens combineren, niet voor andere doeleinden gebruiken en niet met anderen delen.

 

 

Tracking cookies

Je bent ZZP’er en je hebt een eenmanszaak. En je hebt een website. Met een advertentie banner voor wat extra centjes. Of met wat leuke widgets die je ergens van het internet hebt geplukt. Dan is de kans groot dat je tracking cookies gebruikt.

 

En met tracking cookies wordt het allemaal knap ingewikkeld. Volgens de Telecommunicatiewet mag je tracking cookies alleen gebruiken met uitdrukkelijke toestemming van de bezoeker van je website. Daar moet je om vragen voordat je een cookie plaatst. En tracking cookies gebruiken eigenlijk altijd persoonsgegevens. En dan moet je dus voldoen aan de privacywetgeving. Als je tracking cookies gebruikt dan kan je je cookieverklaring beter door een juridisch deskundige op laten stellen.

 

Of je kunt je advertentiebanners en widgets verwijderen en gewoon geen tracking cookies gebruiken. Dat maakt het allemaal een stuk eenvoudiger.

 

Tracking cookies

[MIJNBEDRIJF] gebruikt geen tracking cookies.

 

 

Samenvatting

Een cookie is een bestand met gegevens van de bezoeker van jouw website. Een cookieverklaring is niet zo moeilijk als je alleen technische en analytische cookies gebruikt. Dit soort cookies verzamelt geen persoonsgegevens en je hoeft je bezoekers niet om toestemming te vragen.

 

Het is dus niet zo moeilijk om netjes met de gegevens van je klanten om te gaan. Je moet alleen even weten hoe. En dat weet je nu. Dus kan je het zelf doen. 

 

 

 

 

 

| Cookieverklaring

 

 

 

ZZP Privacy

Persoonsgegevens

Privacyverklaring

Cookieverklaring