· 

Meer Administratie

Basis boekhouding

Je bent ZZP'er en je hebt een eenmanszaak. Bij een eenmanszaak worden er niet zoveel eisen aan de administratie gesteld. Maar natuurlijk is het wel belangrijk om je financiën een beetje op orde te hebben. Voor jezelf en voor de belastingdienst.

 

Bij een klein bedrijf hoef je niet echt een boekhoudprogramma met debet- en creditboekingen te gebruiken. In een vorige post over de Basis Boekhouding staat hoe je met een paar overzichtjes van je facturen en van je betalingen al een heel eind komt.

 

Afhankelijk van je situatie kan het handig zijn om nog wat andere overzichtjes bij te houden.

 

Privé

Bij ZZP’ers met een eenmanszaak lopen je persoonlijke financiën en de bedrijfsfinanciën vaak een beetje door elkaar. Het is goed om deze zoveel mogelijk gescheiden te houden. Een andere bankrekening voor je bedrijf helpt al een stuk. Maar zelfs met een andere bankrekening lukt het vaak niet helemaal.

 

Stel je hebt wat papier nodig. Je gaat naar de winkel en betaalt uit je eigen portemonnee. Dan betaal je dus eigenlijk voor je bedrijf. En als je op een gegeven moment je inkomsten en uitgaven van je bedrijf op een rijtje zet dan zitten de uitgaven voor dat papier er niet bij. Dan heb je een lekker hoge winst. En dat is een probleem want over die lekker hoge winst ga je belasting betalen. Natuurlijk maken die paar euro voor het papier niet zoveel uit. Maar drie pakken papier hier en een printertje daar en dan kan het toch wel op lopen. Daarom is het verstandig om een overzicht bij te houden van de dingen die je uit eigen zak voor je bedrijf betaald.

 

En dan is er nog de andere kant. Stel je zit even wat krap bij kas en je maakt even vijfhonderd euro over van je bedrijf naar je eigen rekening. Dat mag best. Maar als je aan het eind van het jaar naar je de bankrekening van je bedrijf kijkt dan lijkt het alsof je niet veel verdient heb. De belastingdienst zegt dan dat je alvast vijfhonderd euro van de winst aan je zelf betaald hebt. En over die vijfhonderd euro willen ze nog wel even belasting vangen. Dus ook de betalingen van het bedrijf aan jezelf kan je het beste in een overzicht bijhouden.

 

Op deze manier lijkt het misschien een beetje ingewikkeld maar dat is het eigenlijk niet. Je maakt een overzicht Privé. In dit overzicht zet je alle dingen die je vanuit eigen zak voor het bedrijf betaald en alle dingen die je vanuit het bedrijf haalt voor eigen gebruik. Dat zijn de Stortingen vanuit Privé aan de ene kant en de Onttrekkingen aan het bedrijf aan de ander kant. Met dit overzicht weet je altijd of jij nog iets van je bedrijf tegoed hebt of dat je nog iets aan je bedrijf moet betalen.

 

Eigen auto

ZZP’ers gebruiken vaak hun eigen auto voor hun werk. Of misschien huur je een auto. Of misschien ga je wel op de fiets. Daarvoor mag je je bedrijf kosten in rekening brengen. Die vergoeding is al jaren beperkt tot 0,19 euro per gereden kilometer. Met een online routeplanner kan je snel het aantal kilometers opzoeken. Als je die kosten in rekening wilt brengen dan moet je wel bijhouden wanneer je van waar naar waar bent gereden. Dat is dus weer een ander overzichtje: Je rittenadministratie. Of het de moeite voor jou loont hangt natuurlijk af van je situatie. Aan de andere kant, alle kosten verlagen je winst en dus de belasting die je moet betalen

 

Gewerkte uren

Als ZZP’er ben je je eigen baas. Jij bepaalt wanneer je wilt werken en hoeveel je wilt werken. Toch kan het wel handig zijn om je gewerkte uren bij te houden. Als ZZP’er hoef je namelijk minder belasting te betalen als je gebruik kunt maken van de ondernemersaftrek. De ondernemersaftrek bestaat uit verschillende regeling dus de hoogte van de aftrek hangt af van jouw situatie. Maar voor ondernemers in het algemeen is het iets meer dan 7.000 euro en voor startende ondernemers is het zelfs iets meer dan 9.000 euro.

 

Voor de belastingdienst ben je een ondernemer als je in een jaar minimaal 1.225 uur voor je onderneming hebt gewerkt. Dat is 25 uur per week als je drie weken vakantie neemt. Dat je die uren gewerkt hebt moet je wel aannemelijk kunnen maken. Dat kan je het beste doen door een overzichtje bij te houden: Je Urenadministratie. Er zijn overigens allerlei apps die je bij je urenregistratie kunne helpen.

 

Als je er zeker van bent dat je minder dan die 1.225 uur gaat werken dan heeft het allemaal geen zin. Maar anders is een overzicht van je gewerkte uren zeker de moeite waard. 

 

Samenvatting

Met een eenvoudig Bankboek, Kasboek, Inkoopboek en Verkoopboek heb je een basis boekhouding. Afhankelijk van je situatie kan je daar een Privé register, Rittenadministratie en Urenadministratie aan toevoegen. Voor veel ZZP’ers is deze eenvoudige administratie voldoende.

 

Het is dus niet zo moeilijk om een eenvoudige administratie op te zetten. Je moet alleen even weten hoe. En dat weet je nu dus kan je het zelf doen.

 

 

 

 

| Meer Administratie